Πανδαισία ύμνων στο 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στο οποίο συμμετείχαν και οι Τρικαλινοί Ιεροψάλτες

Eξαιρετικές οι εντυπώσεις που άφησαν σε μία ακόμα κορυφαία εκδήλωση οι Τρικαλινοί Ιεροψάλτες

Μία μοναδική εκδήλωση και συνάμα ένα σπουδαίο μουσικολογικό γεγονός έλαβε χώρα το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στην πόλη του Βόλου. Το Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος πλημμύρισε από ύμνους και μελωδίες της πλούσιας μουσικής, ιστορικής και ψαλτικής τέχνης και παράδοσης, με τους Τρικαλινούς Ιεροψάλτες οι οποίες συμμετείχαν σε αυτή, να προσθέτουν στο ενεργητικό τους μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση, υπό την καθοδήγηση του Χοράρχη τους κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα και τον γενικότερο συντονισμό από τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Θανάση Δημητρίου και τους υπολοίπους πρωτοψάλτες.  Ειδικότερα,   ο Βυζαντινός χορός του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» με Χοράρχη,  τον  Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τρικάλων κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα, η  Χορωδία «Βυζαντινό και Δημοτικό» Εργαστήρι Λάρισας, με Χοράρχη  τον Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος Λαρίσης, κ. Θεοδόσιο Διαμάντη και ο Βυζαντινός χορός Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», με Χοράρχη,  τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου, κ. Ευστάθιο Δ. Γραμμένο, κατά την διάρκεια του 11ου Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, απέσπασαν δικαίως τον έπαινο και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Και αυτό διότι, απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο και με απόλυτη πιστότητα και συνοχή κάποια από τα σημαντικότερα ιερά μελωδήματα της Βυζαντινής Μουσικής. Και όλα αυτά, ενώπιον ενός πολύ σημαντικού και εξαιρετικού προσκεκλημένου ή για να ακριβολογούμε, ενώπιων ενός μεγάλου Δασκάλου της Βυζαντινής Μουσικής, του Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Παύλου Φορτωμά, ο οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, αφού το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο σε αυτόν.

Το τιμώμενο πρόσωπο, ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης  του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Παύλος Φορτωμάς

Την παρουσίαση του προγράμματος, είχε ο κ. Ευθύμιος Χαρ. Παπαγεωργίου, Φιλόλογος-Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου, ενώ την όλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» σε συνεργασία με τον τομέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε ο Βυζαντινός Χορός των Τρικαλινών Ιεροψαλτών, οι οποίοι έψαλλαν τον «Μέγα Στρατηγό», κάθισμα, μέλος αργό σε ήχο Πρώτο του Γεωργίου Ρήγα, τα Ανοιξαντάρια (εκλογή στίχων), σε ήχο Βαρύ επτάφωνο εναρμόνιο, του Θεοδοσίου Γεωργιάδου, το Άξιον έστιν, σε ήχο Πρώτο του Μιχαήλ Χατζηαθανασίου και το «Αγνή Παρθένε…», σε ήχο πλάγιο του Τετάρτου του Παύλου Φορτωμά. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την Χορωδία «Βυζαντινός και Δημοτικό» Εργαστήρι Λάρισας, η οποία έψαλλε το Απολυτίκιον του Αγίου Αχιλλίου σε ήχο Τρίτο, το «Πάτερ Νικόλαε», Ιδιόμελον της Λιτής Αγίου Νικολάου, σε ήχο Δεύτερο του Κυριαζή Νικολέρη, το «Μετά το τεχθήναι», Δοξαστικόν εσπερίων, Εισοδίων της Θεοτόκου σε ήχο πλάγιο του Τετάρτου του Παύλου Φορτωμά, το «Σε υμνούμεν-Άξιον εστίν» σε ήχο πλάγιο του Τετάρτου, χρωματικός του Χρύσανθου Θεοδοσόπουλου και το «Εποίησεν κράτος», Καλλοφωνικός ειρμός μετά κρατήματος, σε ήχο Τρίτο του Γεωργίου Τσατσαρώνη. Το πρόγραμμα έκλεισε ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος, ο οποίος έψαλλε το Απολυτίκιον του Οσίου Ιωάννου Κουκουζέλους, σε ήχο Πρώτο, τον Σταυρόν σου-Δύναμις, σε ήχο Δεύτερο του Παύλου Φορτωμά, το «Δέσποινα πρόσδεξαι» μετά κρατήματος, περισσή πολυελέου «Λόγον αγαθόν», σε ήχο πλάγιο του Τετάρτου του Θεόδωρου Φωκαέως και την Δοξολογία Αργοσύντομη, σε ήχο πλάγιο του Πρώτου εναρμόνιος, του Παύλου Φορτωμά. Στο τέλος, όλες οι χορωδίες έψαλλαν την Καταβασία αργή, Θ’ ωδής των Χριστουγέννων, του Παύλου Φορτωμά, με τον ίδιο να διευθύνει ως Χοράρχης, ενώ στην συνέχεια του αποδόθηκαν και οι δέουσες τιμές ως το τιμώμενο πρόσωπο  του Φεστιβάλ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την προσωπικότητα του κ. Φορτωμά και την μεγάλη προσφορά του στην Ψαλτική Τέχνη, ενώ συνεχάρη για την εξαιρετική παρουσία τους, όλα τα Βυζαντινά χορωδιακά σύνολα. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι διοργανωτές παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν των μελών των Χορωδιών στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Βόλου με το κέφι κάποια στιγμή να είναι ιδιαίτερα έντονο, αφού τους ψαλμούς διαδέχθηκαν κάποια παραδοσιακά δημοτικά-θρησκευτικά τραγούδια από τους καλλίφωνους ιεροψάλτες.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu